SeaFlavours. Persbericht lancering

SeaFlavours benadrukt de voedzaamheid van zeewier en wil het een blijvende plek geven in de Nederlandse keuken. Wij schreven onderstaand persbericht voor de lancering van dit innovatieve bedrijf.

Umami-boerenkool en salades afgetopt met algen

SeaFlavours integreert zeewier in de Europese keuken
De gemiddelde Europeaan denkt bij zeewier aan het groene frutsel dat in de zee kriebelt aan de tenen. De associatie met een lekkernij is op zo’n moment ver te zoeken. Sommigen durven het aan om het te eten, mits het wordt geserveerd met sushi. Slechts een enkeling durft zeewier te kopen bij de Chinese supermarkt, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat dit groene goedje wel eens de nieuwe food-hit zou kunnen worden.

Zeewier is namelijk bijzonder voedzaam en duurzaam. Dat wil SeaFlavours, een nieuwe importeur van Europese pioniers op het gebied van zeewier, de Nederlandse consument gaan vertellen.

Zeewiertruffel en -spaghetti

SeeFlavours wil met vernieuwende zeewierproducten zeewier toegankelijk maken in de lokale keuken. Via de webshop is zowel gedroogd zeewier verkrijgbaar, als producten waaraan zeewier is toegevoegd. Kies voor zeewierspaghetti en gedroogde flakes om te combineren en experimenteren. Of kies voor een product waar zeewier in is verwerkt, zoals zeewierolie, -truffel, -bouillon of zeewierchips met boerenkool en gember. De twee belangrijkste merken die SeaFlavours vertegenwoordigt zijn het Deense Nordisk Tang en het Duitse merk Kulau.

Nordisk Tang haalt zeewier uit IJsland, Faroereilanden, Noorwegen en Denemarken. In Scandinavië zijn ze niet helemaal onbekend met het eten van zeewier. Vissers gebruikten vroeger het groene goedje thuis als groente en salade, en het werd verwerkt in verschillende broodsoorten. Inmiddels is zeewier daar ook in andere gerechten upcoming. Niet zo gek. “Bros als suikerwier, met de onmiskenbare smaak van de zee: geen enkel ander product drukt de essentie van Nordic Food beter uit dan zeewier”. (Jeroen Thijssen, Trouw, 24 augustus 2013)

Het biologische merk Kulau moest daarentegen beginnen vanaf het absolute nulpunt: er is geen enkel Duits gerecht waarin zeewier wordt verwerkt. Kulau heeft bewonderenswaardig snel voeten in Duitse aarde gekregen. Vooral in steden als Hamburg en Berlijn is zeewier een graag geziene gast in de keuken en op foodfestivals.

Keuken van de toekomst

Maar waarom nu eigenlijk zeewier? Waarom zouden we in Nederland massaal algen moeten herbeschouwen en leren accepteren als een welkome gast in de keuken? Ten eerste: het is ongekend gezond. Het heeft een hoge voedingswaarde en een lage verteerbaarheid. Met andere woorden, je zit snel vol van zeewier, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt. Ideaal voor iedereen die op zijn of haar dieet let. Verder zit het barstensvol eiwitten, ijzer en jodium. Dit maakt het een goede vleesvervanger.

Ook als je niet op je dieet let of een echte vleeseter bent, zijn er genoeg redenen om te kiezen voor zeewier. Inmiddels weten we dat veel voedingsproducten een grotere ecologische voetafdruk hebben. Zeewier komt als overwinnaar uit de bus. Het is een van de meest duurzame voedingsproducten op aarde en wordt door voedselwetenschappers gezien als een belangrijk ingrediënt voor de keuken van de toekomst. Het verbruikt amper energie, groeit hoog op het zee-oppervlakte vlakbij de kust en kan zo zonder noemenswaardige bijvangst worden gevangen. De transportbelasting is doordat zeewier enorm kan indrogen bijzonder laag.

En, niet onbelangrijk, het is bijzonder smaakvol. Of zoals de Japanners zeggen, lekker. Zeewier is namelijk samen met sojasaus het schoolvoorbeeld van de ‘umami-smaak’, de vijfde smaak die we in Nederland niet hebben gedefinieerd.

Eindeloos proeven
Ben je nog steeds niet overtuigd na deze enthousiaste Japanse categorisering? Er zijn tienduizend soorten zeewier en er zijn dus bijna evenveel smaakvariaties. Er bestaat zelfs een zeewiersoort die smaakt naar bacon en is er een zoete variant, omdat dit zeewier van nature een zoetstof bevat. Er zit dus vast wel iets tussen dat je lust.

Zeewier is verder een perfecte combinatie-groente en dat past goed in de nieuwe foodtrends. Waar we vroeger vaak kookten met maar één groentesoort is zeewier op zijn best met andere gezonde vrienden. Courgette en paprika bijvoorbeeld. Met zijn tweetjes ietwat saai, maar met zeewier een gerecht waarmee je furore maakt aan tafel.

Vijf tot acht keer

Maar, toegeven, het zijn vast niet alleen de umami-smaakvariaties waar de Nederlandse consument nog aan moet wennen. Voor een zakje van 25 gram zeewierspaghetti betaal je ruim drie euro, voor andere gedroogde soorten tussen de vier en zes euro. De reden hiervoor is dat zeewier sterk indroogt. Dat betekent dat het ook weer sterk uitzet: tijdens het wellen zet zeewier wel vijf tot acht keer uit. Tel daarbij de verzadigings- en voedingswaarde op en dan valt de prijs eigenlijk wel mee. 25 gram gedroogd zeewier is genoeg voor een avondmaaltijd voor drie personen. In vergelijking: de tarwe-equivalent van pasta zou pas bij 300 gram volstaan. Een zakje Nordisk Tang zeewier van 15 gram kan zo gemakkelijk vijf tot acht keer worden gebruikt voor verschillende groentegerechten.

Kortom: tijd om zeewier te leren kennen. Het is gezond, duurzaam en, zo vinden de Japanners al eeuwen, gewoon lekker.